Sammanfattning gravid vecka 30

Då kör ännu en vecka, adjö vecka 30, hej vecka 31. Igår var det 70 dagar till beräknad förlossning, eller bf som det förkortas här på nätet, det innebär 2 månader och 10 dagar kvar! (om man räknar som jag: 1 månad= 30 dagar). Och hur har jag mått vecka 30? En sammanfattning får ni nedan
 

Nu börjar det bli viktigt att tänka på hållningen
Magen blir större för varje dag och därför kan ryggen få en större påfrestning. Jag har kännt av lite ryggvärk, jag tror att jag omedveten svankar när jag promenerar, något jag försöker tänka på att inte göra. Jag funderar även på att köra lite styrketräning, vi har ett gym två minuter härifrån och jag kanske ska ta med mig mannen och köra igång. Jag ska bara rådfråga vilka övningar jag kan köra. För jag är inte otränad, jag promenerar, tar trappor och är väldigt aktivt, men jag bygger gärna lite muskler. När jag arbetade på café hade jag jämt ont i ryggen och denna låste sig också, nu är jag där igen. För att förebygga detta hjälpte det att träna, så nu är det dags igen! Dags att bygga muskler!

Många kvinnor känner sig andfådda oftare
Kanske är det så, men det är inget jag har märkt eller lagt någon större fundering på. När jag går upp för trapporna blir jag trött och andfådd, om jag promenerar för hastig i en längre stund är det samma sak, men annars, nej, inget som stör min vardag, utan det smälter in.

Ibland kan du bli lätt illamående dessa veckor då barnet växer mycket och hormonpåslaget är stort.
Ja, det är lite som att gå tillbaka till den första trimestern, lite lätt illamående och glömmer jag bort ett mellanmål så säger kroppen ifrån. Så vi har laddat hemma med frukt och annat gott. Allt för att undvika illamåendet. Sedan har tröttheten kommit tillbaka. Maken min säger att jag går från 0 till 100 och det är så, jag kan sova en hel dag och nästa dag vara så pigg att jag gör mer än vad jag borde. Ingen balans i detta livet.

Egna observationer: 
Bebisen ligger fortfarande och utnyttjar halva magen, trots att den då och då sparkar uppåt. Jag känner hur den gör kullerbyttor och vänder sig fram och tillbaka, så en liten aktiv bebis. Ibland sparkar den mot naveln och det känns riktigt illa. Och konstigaste av allt är när bebisen är utsträck, tror vi, då vi känner en liten fot på sidan av magen, längs ut. Vilket gör att mina bredda höfter gör att min livmodern är bredd och bebisen kan sträcka ut sig från sida till sida. Lustigt.

Jag är mer glömsk än vanlig och försvinner gärna in i min lilla bebisbubbla, något som säkert är oehört störande för min man, då det inte går att få tag på mig. Jag har även börjat nicka istället för att svara och jag gör det när jag pratar i telefon eller när Erik är i ett annat rum och frågar mig något. Mycket störande moment då jag tror att jag har svarat Erik medans han inte förstår varför jag är helt tyst.

Barnets totala läng är ca  38cm.  Den väger väger ca 1,43 kg i början av veckan och ca 1,58 kg i slutet av veckan. 

Lite Kuriosa: Det börjar bli trångt i magen men än så länge kan bebisen slå kullerbyttor. Huvudet är nästan 8 cm i diameter och fötterna nästan 6 cm långa, sedan kan barnet kontrollera sin kroppstemperatur. Heja bebis!

Och de obligatoriska magbilderna:

 
Magen i vecka 30 (29+0)
 
 
Ӂrets